Zachęcamy do wypróbowania, zwłaszcza że nie zajmuje wiele czasu!- 6 dużych marchewek- pół szklanki nieugotowanego ryżu (lub 1 torebka)- 1 papryka- pół dużej cebuli- pół łyżeczki kurkumy- 1 łyżeczka papryki słodkiej- odrobina lubczyku suszonego- sporo pieprzu ziołowego- sól do smaku- odrobina czosnku w proszku- 2 ziarna ziela angielskiego- 2 liście laurowe- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego- olej/oliwa- sezam i czarnuszka do smaku1. 2. Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do blendera z ostrzem S - miksujemy je na drobną masę. Można też marchewki zetrzeć na tartce na drobnych oczkach, ale to dużo więcej roboty i bałaganu :) 3. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę, aby się poddusiła. 6. Kiedy ryż będzie gotowy wrzucamy go na patelnię, gdzie dusimy nasze warzywa. 5. Po ok. 20 minutach, jak już marchewka i papryka będą miękkie a cebulka się zeszkli, dodajemy przyprawy i koncentrat czekamy. Jeżeli będzie taka potrzeba dolewamy co jakiś czas oliwę, bo marchewka szybko ją chłonie.