;) Składniki: - pół szklanki letniego mleka - 10g drożdży - 25-30 dag mąki - 1 jajko - ćwierć szklanki cukru - 1 łyżka masła - szczypta soli - 3 łyżki kakao - 3 łyżki mleka - 2 łyżeczki cukru - 2-3 łyżki sera - 1 żółtko - łyżeczka cukru - łyżeczka cukru waniliowego W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kulek, każdą spłaszczamy i formujemy prostokąt, króty smarujemy kakaem i dajemy ser, nacinamy z obu stron: Zakładamy jeden bok na nadzienie, a potem drugi na całość: Ciasto drożdżowe jest zdecydowanie moim ulubionym, a już dawno miałam ochotę na drożdżóweczki z kakao, wiec jak wróciłam do domu od razu musiałam je zrobić!