Kurczak w cieście francuskim: Składniki: 2 piersi z kurczaka wędzone plastry boczku 2 szalotki 1 op. ciasta francuskiego 120 g pieczarek 50 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 2-3 łyżki śmietanki słodkiej 30-36% 1 jajko olej rzepakowy sól, czarny pieprz, papryka, czosnek granulowany do smaku świeża lub suszona pietruszka Przygotowanie: Piersi z kurczaka obsmażamy na oleju z obu stron przez 2 minuty na mocno rozgrzanej patelni, nacinamy mięso w dwóch miejscach tworząc dość głębokie kieszonki, w które wkładamy oba farsze ze szpinaku i pieczarek i ściskamy mięso, aby farsz nie wyleciał. Kurczaka a la polędwica Wellington to nic innego jak pierś z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem w cieście francuskim. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z 1 drobno pokrojoną cebulką na oleju, doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem. Ciasto francuskie kroimy na dwie części i każdym kawałkiem ciasta owijamy obie piersi z kurczaka, łączenie ciasta ma być pod spodem. Przed podanie kroimy piersi z kurczaka w dosyć grube plastry.