Ciasto drożdżowe z jagodami

Anna
Ciasta
23.04.2016 13:37
Ciasto drożdżowe z jagodami

- 500 g mąki - 2 jajka - 2 żółtka - 80 g cukru - 100 g masła bądź margaryny - 40 g drożdży - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 kostki margaryny - 1 szklanka mąki Dodatkowo: - 1/2 litra jagód - 2 łyżki cukru waniliowego W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże,dodajemy 1 łyżkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrabiamy na gładką masę,odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. jednak powiem Wam,że brak jajek to tylko plus dla mnie( mam na nie nietolerancję),ciasto wyszło przepyszne. przypomniałam sobie o nich jak ciasto siedziało w piekarniku,myślałam,że coś mnie trafi... Powiem Wam jeszcze,że cierpię na sklerozę i zapomniałam dodać jajek...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/04/ciasto-drozdzowe-z-jagodami.html

Niespełnione zdolności kulinarne

Anna