Składniki: - 1 kg ziemniaków - ok 15 dag mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 jajko - 1 łyżka oleju - sól Dodatkowo: - kawałek wędzonego surowego boczku - cebula Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe. Z każdej formować wałek grubości ok 1,5-2 cm i kroić nożem ukośne,równej wielkości kopytka. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni,dodać pokrojoną cebulkę i całość chwilę podsmażyć. Po wypłynięciu kluseczek na wierzch gotować jeszcze ok 2-3 min. Kopytka mogą stanowić dodatek do mięs duszonych lub pieczonych, można też podawać je z warzywami. Jeśli masa będzie się bardzo kleić można dosypać trochę mąki.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://jaworskaanna7.blogspot.com/2020/03/kopytka.html