Składniki
250 g mięsa mielonej jagnięciny
3 średniej wielkości bakłażany
1 mała cebula
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
3 średnie pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
papryka słodka
pieprz cayenne
pieprz czarny
sól
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przepis
Bakłażana myjemy, kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut, aby bakłażan puścił gorzki sok. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Do jagnięciny dodajemy wszystkie przyprawy i posiekana natkę pietruszki. Łączymy mięso z warzywami i mieszamy do połączenia się składników.
Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno formy wlewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez godzinę. Bakłażan powinien być miękki. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Afiyet olsun!!!
Moje rady:
- jagnięcinę można zastąpić wołowiną