Karnıyarık

przepis

                    Karnıyarık
22Kwi
składniki

250 g mięsa mielonej jagnięciny

3 średniej wielkości bakłażany

1 mała cebula

1 czerwona papryka

4 ząbki czosnku

3 średnie pomidory

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

pęczek natki pietruszki

oliwa z oliwek

papryka słodka

pieprz cayenne

pieprz czarny

sól

Dodatkowo:

natka pietruszki

Przepis

Bakłażana myjemy, kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut, aby bakłażan puścił gorzki sok. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Do jagnięciny dodajemy wszystkie przyprawy i posiekana natkę pietruszki. Łączymy mięso z warzywami i mieszamy do połączenia się składników.

Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno formy wlewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez godzinę. Bakłażan powinien być miękki. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Afiyet olsun!!!

Moje rady:

- jagnięcinę można zastąpić wołowiną

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja