Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml piwa np. Książęce Burgundowe Trzy Słody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju rzepakowego lub masła 1 żółtko kminek do posypania PRZYGOTOWANIE pierogów pieczonych: Farsz można przygotować z tego przepisu: 1/2 kg- kapusta kiszona garść – suszone grzyby liście laurowe 1 szt 1 łyżka – klarowane masło 2 szt. Niech żyją piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) !!! Stalową misę robota z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, gdy ciasto wyrośnie wyciągamy ciasto drożdżowe z misy i jeszcze chwilkę wyrabiamy ręcznie. Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki). Ja podałam piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem do czerwonego barszczu. Do suchych składników wlewamy piwo wymieszane z olejem (masłem), ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Postanowiłam to piwo wykorzystać jako składnik ciasta do drożdżowych pierogów z farszem jak do krokietów, czy wigilijnej kapusty. Masło klarowane rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy i dodajemy do kapusty, mieszamy, dodajemy też kminek do kapusty. Ciasto: W misce mieszamy piwo z olejem rzepakowym lub rozpuszczonym masłem. Pierogi pieczone są średniej wielkości, z niezbyt mocno wypieczonego drożdżowego ciasta. Następnie kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą kapustę, najlepiej wodą z moczenia grzybów i zagotowujemy. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, podstawowy przepis drożdżowy wypracowałam już do perfekcji. Przepis zrodził mi się w głowie, gdy dostałam piwo z dziką różą. Na blacie wałkujemy dosyć cienko ciasto, wykrawamy z niego okrągłe krążki.