Spód: 100 g herbatników maślanych 60 g masła Masa serowa: 250 g twarogu (u mnie klinek, przeciśnięty przez praskę kilkukrotnie. Może być też twaróg sernikowy z wiaderka) 160 g pianek marshmallow 250 ml śmietanki 30% Masło roztapiamy na małym ogniu. Wykorzystałam je także do przygotowania wspólnie z Synkiem babeczek-owieczek, a teraz wykorzystałam je do przygotowania błyskawicznego serniczka. Ja wykorzystałam kilkukrotnie przeciśnięty przez praskę ser tzw klinek i moim zdaniem jego smak był mocno wyczuwalny. Dokładnie ugniatamy masę łyżką. Pianki podgrzewamy w mikrofalówce przez około 40 sekund (do momentu aż minimalnie napuchną). W naczyniu umieszczamy twaróg (klinek należy kilkukrotnie przepuścić przez praskę). Do masy wlewamy śmietankę i miksujemy krótko (3-4 minuty). Powstałą (dosyć płynną) masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Serniczek przygotowany jest w malutkiej tortownicy, a i tak wychodzi dosyć niski.