Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 1 szklanka ryżu basmati pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 3 łyżki majonezu zielony ogórek 1/2 dojrzałego mango sól Wykonanie: Ogórek i mango obieramy i kroimy w kostkę lub w pasterki, razem z ryżem wkładamy do miski, dodajemy zielony majonez, ewentualnie solimy i mieszamy. Dziś na blogu pojawia się wiosenna sałatka z mango i zielonym majonezem, przygotowana na bazie ryżu basmati. Do blendera wkładamy posiekany szczypiorek (odkładamy odrobinę do posypania sałatki), obrany ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy go zimna wodą i odstawiamy na 30 minut. Połączenie zielonego czosnkowego majonezu z dojrzałym mango to wspaniały pomysł.