- Czas gotowania: 5 min
- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
2 duże łyżki mąki kokosowej
2 duże jajka
2 łyżki maślanki/śmietany 30%/mleka
Ulubione przyprawy do smaku (u mnie zazwyczaj bazylia/oregano/prowansalskie + sól + pieprz + słodka papryka)
Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przepis
Bardziej banalnego przepisu być nie może: po prostu mieszamy ze sobą wszystkie składniki, a gdy są już dobrze wymieszane (mamy jednolitą masę) odstawiamy je na 5 minut.
Po 5 minutach masa powinna być dość gęsta. Rozgrzewamy mocno suchą patelnię i nakładamy na nią naszą masę – musimy nakładać na już gorącą patelnię, inaczej wyjdą zupełnie inne chlebki😉 Można nakładać masę łyżką, ale dla mnie prościej jest uformować z niej kulki, i te kulki rozpłaszczać ręką na patelni.
Chwilkę prażymy je z jednej strony (około 3 minuty, ale zależy to od płomienia), a gdy ładnie zbrązowieją przewracamy je na drugą stronę. Znowu chwilę trzymamy, zdejmujemy z patelni i TADAM! Już gotowe idealne śniadanie, wystarczy tylko dodać coś na wierzch😉