Zdrowe ‚chlebki’ z mąki kokosowej z patelni

Aleksandra
Śniadania
15.04.2016 6:24
Zdrowe ‚chlebki’ z mąki kokosowej z patelni
  • Czas gotowania: 5 min
  • Czas przygotowania: 5 min

Składniki

2 duże łyżki mąki kokosowej

2 duże jajka

2 łyżki maślanki/śmietany 30%/mleka

Ulubione przyprawy do smaku (u mnie zazwyczaj bazylia/oregano/prowansalskie + sól + pieprz + słodka papryka)

Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przepis

Bardziej banalnego przepisu być nie może: po prostu mieszamy ze sobą wszystkie składniki, a gdy są już dobrze wymieszane (mamy jednolitą masę) odstawiamy je na 5 minut.

Po 5 minutach masa powinna być dość gęsta. Rozgrzewamy mocno suchą patelnię i nakładamy na nią naszą masę – musimy nakładać na już gorącą patelnię, inaczej wyjdą zupełnie inne chlebki😉 Można nakładać masę łyżką, ale dla mnie prościej jest uformować z niej kulki, i te kulki rozpłaszczać ręką na patelni.

Chwilkę prażymy je z jednej strony (około 3 minuty, ale zależy to od płomienia), a gdy ładnie zbrązowieją przewracamy je na drugą stronę. Znowu chwilę trzymamy, zdejmujemy z patelni i TADAM! Już gotowe idealne śniadanie, wystarczy tylko dodać coś na wierzch😉