Domowy ser żółty

Pati
Śniadania
14.04.2016 21:01
Domowy ser żółty

Domowy ser żółty Składniki: 1 kg tłustego białego sera 1 litr mleka 3,2% 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1 łyżka masła ok. pół łyżeczki soli Jeśli nie macie dostępu do takich produktów to nic straconego, zawsze możecie skorzystać z produktów dostępnych w sklepach, smak jest taki sam, jedynie kolor nie będzie bardzo intensywny. Wymaga tylko dobrych składników, oczywiście najlepiej jeśli wykorzystacie do tego produkty od lokalnych dostawców (zwłaszcza jeśli chodzi o biały ser i jajka), to właśnie dzięki nim uzyskacie piękny żółty kolor. Przekładamy go do pudełeczek, salaterek (ważne, żeby opłukać je zimną wodą, dzięki czemu ser się do niech nie przyklei) i odstawiamy do ostudzenia i zastygnięcia. Całość gotujemy przez 10-15 minut cały czas mieszając, aby ser się nie przypalił. Ja podaję Wam przepis podstawowy, ale jeśli macie ochotę to możecie dodać do niego Wasze ulubione zioła, czy inne dodatki. Dodatkowo; Garnek z grubym dnem Drewniana łyżka Biały ser i mleko podgrzewamy, aż zacznie się gotować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/kuchnieswiata/kuchnia-polska/domowy-ser-zolty/