Świetnie również sprawdzi się np. rum. Mazurek z bakaliami w waflu Składniki: 4 kwadratowe wafle 2 jajka 3 żółtka 10 łyżek cukru 2 kostki masła (200 g) garść suszonych śliwek garść suszonych moreli garść suszonej żurawiny garść rodzynek Kiedy nasza masa będzie już chłodna, w drugiej misce ucieramy masła i dodajemy do nich powoli masę jajeczną cały czas ubijając masa. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, układamy na garnku miskę i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Przykrywamy ściereczką na której umieszczamy coś ciężkiego (żeby nasze wafle się nie wywinęły) i pozostawiamy na noc do skruszenia. Masę ubijamy na parze, więc jej przygotowanie rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. Tak ubitą masę ściągamy z garnka i pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). Tego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Ubijamy, aż masa zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści . Użyć możecie również innego alkoholu w zależności od upodobań.