Pomidorowa rolada Składniki: pól szklanki gorącej wody 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 g sera żółtego (startego na dużych oczkach tarki) 1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub ząbek świeżego) 1 łyżeczka papryki słodkiej ulubione zioła (u mnie po pół łyżeczki oregano, majeranku i bazylii) 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 150 g serka śmietankowego 1 łyżka śmietany 8-10 plasterków szynki konserwowej kawałek czerwonej papryki Użyłam standardowej blachy z piekarnika (u mnie ma ona 40 cm x 38 cm). A że miałam już w planach zieloną roladę, doszłam do wniosku, że będzie się pięknie prezentować na stole z pomarańczową 😉 Rolada jest bardzo smaczna, a do nadzienia możecie dodać co tylko będziecie chcieli. Na serek układamy w dwóch rzędach plasterki szynki, a na samym początku układamy plasterki papryki. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę. No i dopadła mnie moda na rolady XD Ostatnio bardzo popularna i wszechobecna jest rolada szpinakowa z łososiem. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając. Żółtka ubijamy dodając do nich małymi porcjami gorącą wodę (cały czas ubijamy). Ale nie o niej będzie tym razem, choć przepis pojawi się wkrótce.