Składniki Ilość: 10 drożdżówek z ciasta francuskiego z farszem z groszku, ryby i serka mascarpone 1 ciasto francuskie (375 g) 250 g groszku mrożonego 350 g ryby miruna 250 g serka mascarpone ok. 40 g parmezanu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 natki koperku olej do smażenia sól, pieprz do smaku Przygotowanie W garnku zagotuj wodę i gotuj w niej mrożony groszek przez około 10 minut. Przełóż drożdżówki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zetrzyj na każdą trochę parmezanu i piecz w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 15 minut, do momentu, aż brzegi ciasta lekko się przyrumienią. Jednak tym razem zaryzykowałam i powstała bardzo ciekawa wytrawna przekąska, która może sprawdzić się na imprezie domowej lub jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Do miski lub garnka przełóż przesmażoną rybę, ugotowany groszek, serek mascarpone, sok wyciśnięty z cytryny i razem zmiksuj przy pomocy blendera. Na środek każdego z nich nałóż po równej ilości farszu, pozostawiając brzegi ciasta suche. Wyłóż na blacie ciasto francuskie i podziel na 10 prostokątów.