Pierogi ruskie

Dominika
Dania mączne
06.09.2015 11:28
Pierogi ruskie

Składniki Ilość: ok. 90 pierogów ruskich Na ciasto 1/2 kg mąki pszennej + mąka do podsypywania 1/2 szklanki gorącej wody 2 duże szczypty soli 1 duża łyżka miękkiego masła 2 łyżki oliwy 2 jajka Na farsz 800 g ugotowanych, przestudzonych ziemniaków 500 g sera białego półtłustego 1 - 2 cebule ok. 2 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz do smaku Poczekać, aż pierogi wypłyną na powierzchnie wody i od tego czasu gotować je przez około 2 minuty. Na środku każdego kółka kłaść łyżeczkę farszu (można sobie lepić z niego kulki) i zlepiać brzegi pierogów. Pyszne również jeśli je odgrzejemy następnego dnia na patelni, na odrobinie oleju. Jeśli są zbyt suche, aby się zlepić, można sobie pomóc smarując brzegi kółka wodą. Przygotowanie Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię, na rozgrzany olej. Te części, których nie używamy, pozostawić w misce przykryte ściereczką, aby się nie wysuszyły. Do miski przesiać mąkę z solą, zalać gorącą wodą i wymieszać razem łyżką, żeby się nie poparzyć. Dodać oliwę, masło, jajka i ugniatać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne, a wszystkie składniki dokładnie się połączą. Troszkę pracy było w przygotowaniu tych pierogów, na szczęście miałam siostrę do pomocy. Jeśli tak, to pozostałe wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej pozbywając się nadmiaru wody. Pierogi ruskie są moim ulubionym rodzajem i na takie właśnie dziś podaję wam przepis. Brzegi można układać w ozdobne fale lub ozdabiać je przez lekkie odciskanie wzorków widelcem. Ciasto również podczas sklejania można lekko rozciągnąć, jeśli się skurczyło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/pierogi-ruskie/