Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Magdalena
Ciasta
14.04.2016 13:38
Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym – przepis Składniki: ciasto: 250 g gorzkiej czekolady 125 g masła 6 jajek 150 g cukru krem czekoladowy: 250 ml śmietany kremówki 36% 125 g gorzkiej czekolady 100 g mascarpone (niekonieczne) dekoracje czekoladowe np. jajeczka Ciasto miało być na Wielkanoc, z czekoladowymi jajeczkami ale ostatecznie wylądował na naszym stole w Dniu Czekolady i podbił serca moich znajomych z czego bardzo się cieszę. W drugim naczyniu ubić na sztywną pianę 4 pozostałe białka, na koniec ubijania dodać resztę cukru łyżka po łyżce. Studzimy. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 50 g cukru na jasną, puszystą masę. Początkowo ciasto urośnie wysokie, ale podczas studzenia ciasto zapadnie się tworząc miejsce na krem czekoladowy. Przepis podpatrzyłam na facebookowym profilu Nigelli Lawson i od razu nabrałam ochoty na słodkie. Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym to przepis, który chodził za mną od jakiegoś czasu. Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym dekorujemy również czekoladowymi ozdobami np. jajeczkami. W cieście nie ma mąki przez co ma bardzo ciekawą konsystencję. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy nie jest surowe). Krem nakładamy na ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przekaskinaimpreze.pl/ciasto-czekoladowe-z-kremem-czekoladowym/