Składniki
8-9 średniej wielkości buraczków
1 mała cytryna / ewentualnie ocet
1 cebula
1/2 marchwi i pietruszki
1/2 łyżeczki majeranku
kilka ziarenek pieprzu
sól do smaku
Przepis
Buraczki obierany, ścieramy na tarce o dużych oczkach - na talerzyk odkładamy dużą garść startych buraków - przekładamy do dużego garnka dodajemy całą obrana cebulę, obrane i pokrojone w słupki marchew i pietruszkę , doprawiamy płaska łyżka soli i ziarenkami pieprzu.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 1 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek , sok z połówki cytryny , buraczki z talerzyka - dzięki temu nasz barszcz nabierze ładnego bordowego koloru - mieszamy i na tym zakończamy gotowanie barszczu. Jak zupa przestygnie , kosztujemy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,cytryną ewentualnie łyżeczką cukru jeżeli buraczki nie były wystarczająco słodkie. Barszczyk przelewamy do szklanek lub kubków i podajemy z krokietami lub wlewamy do talerzy i podajemy z uszkami.