barszczczerwony postny

Anna
Zupy
13.04.2016 22:20
barszczczerwony postny

Składniki

8-9 średniej wielkości buraczków

1 mała cytryna / ewentualnie ocet

1 cebula

1/2 marchwi i pietruszki

1/2 łyżeczki majeranku

kilka ziarenek pieprzu

sól do smaku

Przepis

Buraczki obierany, ścieramy na tarce o dużych oczkach - na talerzyk odkładamy dużą garść startych buraków - przekładamy do dużego garnka dodajemy całą obrana cebulę, obrane i pokrojone w słupki marchew i pietruszkę , doprawiamy płaska łyżka soli i ziarenkami pieprzu.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 1 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek , sok z połówki cytryny , buraczki z talerzyka - dzięki temu nasz barszcz nabierze ładnego bordowego koloru - mieszamy i na tym zakończamy gotowanie barszczu. Jak zupa przestygnie , kosztujemy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,cytryną ewentualnie łyżeczką cukru jeżeli buraczki nie były wystarczająco słodkie. Barszczyk przelewamy do szklanek lub kubków i podajemy z krokietami lub wlewamy do talerzy i podajemy z uszkami.