Tak się zastanawiam czy następnym razem nie dorzucić do niego wiórek kokosowych albo zamiast zwykłego mleka nie użyć np. mleczka kokosowego :) Domowy Baileys czyli Likier krówka 1 puszka masy krówkowej (lub 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego) 250 ml spirytusu 200 ml mleka 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo: 1-2 krople ekstraktu z wanilii Uwielbiam likier baileys, ale niestety do najtańszych on nie należy, dlatego dbając o domowy budżet jednoosobowego gospodarstwa domowego robię go sama, robię swój domowy baileys ;) W smaku jest bardzo zbliżony do oryginału, choć nie ukrywam, że za każdym razem smakuje trochę inaczej, bo raz dodam więcej kawy, innym razem natomiast dorzucę ekstrakt waniliowy. W garnuszku podgrzej mleko, rozpuść kawę (1-2 łyżeczki, w zależności od tego jak mocny aromat kawy chcemy czuć w likierze), dodaj masę krówkową i podgrzewaj aż składniki się połączą. W tym likierze możesz użyć gotowej masy krówkowej ze sklepu lub przygotować ją samemu gotując puszkę mleka skondensowanego słodzonego ok. 3 godzin – puszka musi być cała zanurzona w wodzie, w przeciwnym razie może wybuchnąć. Publikowałam już przepisy na: Wśród moich znajomych największym powodzeniem cieszył się likier kokosowy, był tak smaczny, że przez łapczywość na ścianie mej wylądował ;) Jeśli likier jest za mocny dodaj więcej mleka, jeśli za słaby dodaj więcej alkoholu. Domowy likier zawsze cieszy się w moim domu dużym powodzeniem.