Składniki: 500 g ciecierzycy lub suchego bobu 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1,5 łyżeczki kuminu 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej kilka łyżek wody olej do smażenia Ciecierzycę przepłukać na sitku, namoczyć w misce, zostawić na noc. Sos tahini 2-3 rozgniecione ząbki czosnku 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini 4 łyżki soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego sól, kumin i ostra papryka do smaku natka pietruszki do przybrania W miseczce utrzeć czosnek z pastą sezamową, dodać sok z cytryny i ucierać, aż powstanie gęsta pasta. Są to kulki-kotleciki zrobione z ciecierzycy lub bobu, z dodatkiem cebuli, pietruszki i aromatycznych przypraw. Falafel z sosem tahini Falafel to bardzo popularna potrawa wegańska, pochodząca z krajów arabskich. Do falafela podaje się zazwyczaj sos tahini z pasty sezamowej i jogurtu. Podawać z surówką, sosem tahini i pieczywem (np. pitą). Oczywiście sos tahini można zastąpić innym ulubionym sosem, np. czosnkowym.