Barszcz czerniowskich

Ewelina
Zupy
13.05.2015 6:58
Barszcz czerniowskich

Składniki

1/2 kg mięsa od szynki lub łopatki

1 puszka czerwonej fasoli

1/4 średniej białej kapusty

1 kwaśne jabłko

1 pietruszka

2 marchewki

1 mała cukinia

4 buraczki

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów w sosie własnym

koperek

1 łyżka masła

śmietana 18%

liść laurowy

ziele angielskie

sól

pieprz

Przepis

Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, który uzupełniamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (nie powinny być rozgotowane). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dorzucamy pokrojonego w kostkę kabaczka (lub cukinię), starte na oczkach buraki, posiekany czosnek. Całość podsmażamy chwilę, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą. Teraz czas na dodanie pomidorów w sosie własnym, fasoli (biała lub czerwona) wraz z zalewą oraz pokrojonego drobno jabłka. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uwieńczeniem będzie dodanie śmietany zahartowanej odrobiną zupy oraz posiekanego koperku.