Rustykalna tarta z gruszkami - bezglutenowa

Agata
Ciasta
13.04.2016 22:16
Rustykalna tarta z gruszkami - bezglutenowa

English version Rustic glutenfree tart with pears and ricotta cheeese 300g gluten-free flour * (or wheat flour) cake: 110g cold butter 1 egg 1 tablespoon sugar 1 tablespoon water ½ teaspoon salt filling: 250g ricotta cheese 1 egg 4 tablespoons powdered sugar 3 pears additionally: 3 tablespoons powdered sugar a little bit of milk powdered sugar + cinnamon for sprinkling egg beaten with 2 tablespoons milk – to grease the edges of the dough To prepare the crust, in a medium bowl whisk together flour, sugar and salt. Bezglutenowa tarta z gruszkami i serem ricotta forma 23 cm 300g mąki bezglutenowej* (lub pszennej jeśli tolerujesz gluten) ciasto: 110g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka wody ½ łyżeczki soli wypełnienie 250g sera ricotta 1 jajko 4 łyżki cukru pudru 3 gruszki wierzch 3 łyżki cukru pudru odrobina mleka cukier Gdy tarta ostygnie możesz ją posypać cynamonem i dla ozdoby odrobiną cukru pudru- uważaj by nie przesadzić ze słodkością. *użyłam miksu mąk: 125 mąki z brązowego ryżu, 75g mąki ryżowej, 50g mąki kukurydzianej, 50g mąki gryczanej razowej Uwagi: Gruszki można zastąpić jabłkami, można je też ładnie ułożyć, ja po prostu wrzuciłam na ser ricotta ;) Owoców nie mieszałam z cukrem przed pieczeniem. Natomiast zimą piekę tartę z bananami (już Wam zdradzę, że niedługo na blogu pojawi się tarta kakaowa z bananami i kokosem). Sprinkle with powder sugar and cinnamon. * I used: 125 brwon rice flour, 75g rice flour, 50g corn flour, 50g buckwheat flour Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, a na owoce wylej cukrową glazurę przygotowaną z cukru pudru i mleka. Czasem robię tartę z ricottą albo jakimś kremem, a jak nie mam czasu to robię po prostu tartę z owocami. Eksperymentowałam z nimi na milion sposobów – z różnymi owocami, bakaliami czy czekoladami. Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia (później łatwiej je przenieść na blachę, nie porwie się, wystarczy po prostu odwrócić i przełożyć do formy). Tak jak wspomniałam to tarta na bezglutenowym spodzie, ale możesz użyć mąki pszennej wymieszanej np. z mąką orkiszową. Dzisiejsza tarta z gruszkami to połączenie prostoty z odrobiną ekskluzywności – ricotta, gruszki, cynamon. Tarta z budyniem to hicior, zwłaszcza z domowym budyniem, który jest bardziej czasochłonny, ale o wiele smaczniejszy od kupnego. Latem jest to tarta z malinami czy tarta z morelami, jesienią królują śliwki, jabłka i gruszki. Dużo pracy przy niej nie ma, w sumie to jeden z szybszych przepisów na tartę. Brzegi ciasta zawiń na owoce i posmaruj je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Tartę można zrobić na słodko lub też na słono. Możesz dodać więcej lub mniej cukru, w zależności jak słodką chcesz otrzymać tartę. Gruszki obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w półplasterki lub paski. Ser ricotta zmiksuj z cukrem i jajkiem na gładką masę. Sposób ułożenia ciasta określa ją tartą rustykalną – zamiast ładnie przyciąć brzegi ciasta i wyrównać do formy, brzegi nakładamy na owoce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.eksperymentalnie.com/2014/11/rustykalna-tarta-z-gruszkami-bezglutenowa.html