Ciasto podwójnie czekoladowe

Dagmara
Desery
11.04.2016 22:14
Ciasto podwójnie czekoladowe

Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, żółtka oddzielone od białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki gorzkiego kakao Składniki na nasączenie: 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty sok z 1/4 cytryny 1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie) Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Zaczynamy od przygotowania kremu: w garnuszku podgrzewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę. Wykładamy na niego czekoladowy krem, całość posypujemy okruszkami. Biszkopt nasączamy obficie mieszanką herbaty, soku z cytryny i wódki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2016/03/ciasto-podwojnie-czekoladowe.html