Babka z marcepanem i ricottą

Dagmara
Wielkanoc
18.03.2016 16:05
Babka z marcepanem i ricottą

Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 100 g miękkiego masła 250 g sera ricotta 100 g marcepanu 1/2 szklanki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa (opcjonalnie): 90 g śmietanki 30% 90 g gorzkiej lub mlecznej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Gdy będzie gorąca, zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy ricottę, jajka, aromat waniliowy i drobno pokruszony marcepan, cały czas ucierając. Formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Przesypujemy do serowej masy i krótko miksujemy jedynie do połączenia składników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babka-z-marcepanem-i-ricotta.html