Wegańskie pączki z dziurką

Dagmara
Desery
20.07.2016 9:55
Wegańskie pączki z dziurką

Składniki na 12 sztuk pączków: 50 g margaryny 120 ml mleka sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 250 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos (można zastąpić gotowym): 100 g truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru 1 łyżka wody odrobina soku z cytryny 4. W patelni z wysokimi ściankami lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (olej wlewamy na wys. 5 cm). Stawiamy na małym ogniu i gotujemy kilka minut aż truskawki zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie się rozpuści. Podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż margaryna całkowicie się rozpuści. Ciasto dzielimy na 12 równych części i formujemy okrągłe placuszki z dziurką. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze. W małym garnuszku umieszczamy truskawki, cukier, wodę i sok z cytryny. 2. W małym garnku umieszczamy margarynę, mleko sojowe i 2 łyżki oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2016/07/weganskie-paczki-z-dziurka-z-sosem.html