Składniki na tortownicę o śr. 26 cm: 130 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 duże jabłka cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i nacinamy wzdłuż (jak na zdjęciu) uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. (Jeżeli korzystamy z Thermomixa: w misie Thermomixa umieszczamy masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut do tzw. suchego patyczka (wykałaczkę wbijamy w ciasto i wyciągamy, sprawdzamy czy wykałaczka nie jest pokryta surowym ciastem). Nie przerywając ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy 20sek/obr6) 4. Masę przelewamy do formy, na wierzchu układamy jabłka, lekko dociskamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem, odstawiamy na bok. Idealnie smakuje jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.