Składniki: (tortownica 24 cm) - 100 g masła - 500 g cukinii (około 2 małe sztuki) - 1 szklanka cukru pudru - 2 i 3/4 szklanki mąki - 1/3 szklanki ciemnego kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 50 g posiekanej ciemnej czekolady (opcjonalnie) - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 1/2 szklanki maślanki Cukinie zetrzeć na tarce o małych oczkach i odmierzyć 2 szklanki. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę ( około 5 minut). Na najmniejszych obrotach miksera dodawać sypkie składniki w trzech partiach, przeplatając maślanką również w trzech partiach. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia do miski, dodać sól, posiekaną czekoladę i dobrze wymieszać.