Składniki: ciasto na pizzę, przepis sos do pizzy domowej roboty, przepis 2 szklanki drylowanych czarnych oliwek 2 czerwone papryki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek świeża bazylia sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek, czarne oliwki z papryką, aż będą al dente, na koniec dodajemy suszone oregano, mieszamy i doprawiamy do smaku. Nie przepadam na pikantnymi dodatkami do pizzy, wolę np. wyrazistą w smaku gorgonzolę połączoną z rukolą, gruszkami i orzechami włoskimi, deliziosa! Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym z ziołami, układamy oliwki z papryką wcześniej przygotowane. Tradycyjna i najpopularniejsza jest pizza z mozzarellą i sosem z pomidorów czyli pizza Margherita . Nie bez znaczenia jest także sos , przygotowany samodzielnie, z pomidorów pelati w całości, znacznie lepszych od tych krojonych. Ciasto na pizzę przygotowujemy według podanego przepisu, podobnie sos do pizzy z ziołami. Pieczemy przez 12-15 minut w 200 st. C. Gotową pizzę dekorujemy kawałkami oliwek i świeżą bazylią pokrojoną w paski - najlepiej zawinąć listki jak cygaro i pokroić.