Marysieńka Składniki na biszkopt: - 7 jajek (osobno białka i żółtka) - 3/4 szklanki cukru - 2 pełne łyżki cukru - 2 pełne łyżki kakao - 5 pełnych łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250g orzechów włoskich - 5 białek - 200g cukru - 1,5 łyżki płynnego miodu - łyżka mąki ziemniaczanej - łyżka mąki pszennej - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 litra mleka - 1 cukier waniliowy/ ekstrakt waniliowy - 5 żółtek - 170g cukru - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 250g miękkiego masła - Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. - Polewa: Zagotować 4 łyżki mleka z 4 łyżkami cukru i 4 łyżkami masła. - Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mąki z żółtkami i ugotować budyń. Kolejno przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Posiekane drobno orzechy wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i miodem. - Krem: Z 0,5l mleka odlać pół szklanki, dodać do niego mąkę i żółtka. Dodać 4 łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Ubić miękkie masło na gładką masę, dodawać małymi porcjami budyń. - Złożyć ciasto: blat biszkoptowy-połowa kremu-placek orzechowy-reszta kremu-blat biszkoptowy.