Szarlotka z kremem

Pati
Ciasta
09.04.2016 18:39
Szarlotka z kremem

Poprawa humoru gwarantowana 😉 Szarlotka z kremem Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnej margaryny (1/2 kostki) 2 żółtka Masa jabłkowa: 1 kg kwaśnych jabłek 1/2 szklanki cukru 30 g cukru wanilinowego Delecta sok z połowy cytryny Krem: 1 szklanka mleka 1/3 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru pudru 2 czubate łyżki mąki pszennej 100 g masła (1/2 kostki) 3 żółtka Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na podpieczony spód ciasta najpierw wykładamy jabłka, poźniej nakładamy na nie krem (ważne, żeby był on ciepły, ponieważ jak wystygnie będzie go ciężko równo rozprowadzić po jabłkach). Składa się z kruchego lub półkruchego ciasta z owocami. Już sam zapach podczas pieczenia szybko poprawia mi humor, a z dodatkiem lodów i bitej śmietany – działa cuda. Śmietanę, żółtka i mąkę dobrze mieszamy w kubku i dodajemy do mleka cały czas mieszając energicznie, aby nie zrobiły się nam grudki. Przepis bierze udział w konkursie Delecta – Piecz… ot tak… prosto z serca Szarlotka, która jest tak bardzo popularna w Polsce, tak naprawdę pochodzi z Francji. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut (do momentu, aż nasze ciasto się zarumieni). Najczęściej są to jabłka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć innych owoców np. gruszek, moreli, czy brzoskwiń. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepła z dodatkiem ulubionych lodów i bitej śmietany. Dodajemy cukier, sok z połowy cytryny i cukier wanilinowy. Ja robię to ręcznie, ponieważ jest ono zbyt kruche, aby je rozwałkować i przełożyć w jednym kawałku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/desery/szarlotka-z-kremem/