Bułki z kawałkami czekolady

Beata
Ciasta
09.04.2016 0:08
Bułki z kawałkami czekolady

Składniki 380 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/4 szklanki cukru 20 g świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 180 g czekolady 4 łyżki rodzynek 50 g mąki pszennej i około 50 ml wody. Z ciasta rozwałkować koło o grubości około 0,5 cm i podzielić go na cztery części, a potem każdą część na kolejne dwie. Włożyć do woreczka foliowego z uciętym rożkiem lub szprycy i na każdej bułce zrobić z ciasta krzyż. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 50 g maki wymieszać z wodą. Weekend przed nami i teraz możemy poleniuchować, poczytać książkę, a jak zaświeci słoneczko to wyjść na wiosenny spacer z rodzinką. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Z każdego kawałka zwinąć bułeczki i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko roztrzepane z jajkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2016/04/buki-z-kawakami-czekolady.html