mleko roślinne z migdałów, nerkowców i ryżu Drukuj na ok. litr mleka Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) ⅓ szklanki migdałów ⅓ szklanki ryżu brązowego (albo białego) ⅓ szklanki nerkowców 4 szklanki przegotowanej wody opcjonalnie do smaku: sól, cukier, wanilia, cynamon Przygotowanie Ryż uprażyć na patelni, w celu nadania głębszego smaku. Ale ponieważ bardzo często jem owsiankę nocną i piję sporo koktajli, chciałam wymyślić jakąś alternatywę, bo kokos trochę mi się przejadł, a wypijanie krowiego w tak dużych ilościach ostatnio mi nie leży. I do tego: ✅ jest kremowe dzięki nerkowcom ✅ ma delikatny smak migdałów ✅ jest proste w przygotowaniu I naszła mnie myśl: a gdyby tak zrobić mleko roślinne z migdałów, nerkowców i ryżu? i w przeciwieństwie do kokosowego nigdy nie utworzy się skorupka z tłuszczu:) Mleko roślinne to świetna alternatywa dla mleka krowiego, choć teoretycznie powinno się je nazywać sokiem. Orzechy i ryż zalać wodą z kranu (kilka centymetrów ponad ich powierzchnię) i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia orzechy odcedzić, przełożyć do blendera i razem z 4 szklankami wody mielić blenderem kilka minut.