Tort świnki w błocie

Ewa
Ciasta
08.04.2016 9:45
Tort świnki w błocie

Składniki

Ciasto:

4 jajka

200 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka z połowy cytryny

250 g oleju rzepakowego

250 g mąki pszennej

Poncz:

1/4 szklanki wody

1/4 szklanki syropu brzoskwiniowego z puszki

Masa:

250 g mascarpone

250 g kremówki

3 połówki brzoskwiń z puszki

1 łyżka cukru pudru

Masa na wierzch i boki tortu:

125 ml mleka

1 żółtko

50 g gorzkiej czekolady

50 g cukru

0,5 łyżeczki cukru waniliowego

10 g mąki ziemniaczanej

125 g masła

Dodatkowo:

100 g gorzkiej czekolady

40 ml kremówki

40 g masła

masa z pianek marshmallow, przepis znajdziecie tutaj masa z pianek

wafelki czekoladowe,rurki waflowe ,czekoladki itp

Przepis

Ciasto:

Jajka ubij z cukrem. Cały czas miksując powoli dodawaj olej,następnie dodaj skórkę z cytryny.

Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dno tortownicy (22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy.

Ciasto piecz w 180 C przez ok. 1 godzinę. Jeśli wierzch ciasta za bardzo się przypieka przykryj folią aluminiową. Gotowe ciasto zostaw jeszcze na chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po czym wyjmij je i odstaw by przestygło.

Z masy piankowej przygotuj świnki.

Ostudzone ciasto przekrój na trzy blaty.

Masa:

Mascarpone i kremówkę przełóż do miski i zmiksuj razem na puszystą masę. Pod koniec dodaj cukier puder.

Brzoskwinie pokrój w kostkę,dodaj do kremu i delikatnie wymieszaj.

Jeden blat ciasta wyłóż na tortownicę nasącz ponczem. Rozsmaruj połową masy i przykryj ciastem. Ponownie nasącz ponczem i wyłóż pozostałą masę. Przykryj ciastem i ponownie nasącz ponczem.

Masa na wierzch i boki:

Połowę mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkiem,mąką i cukrem. Dodaj do gotującego się mleka i ugotuj budyń. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała ona budyniu. Odstaw by przestygł.

Masło utrzyj na puszystą masę,nie przerywając stopniowo dodawaj budyń. Następnie dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.

Gotową masą posmaruj wierzch i boki tortu.Boki tortu wyłóż np. czekoladowymi wafelkami i

wstaw do lodówki.

Przygotuj polewę:

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj kremówkę oraz masło.Rozpuść w kąpieli wodnej.Polewę odstaw by przestygła. Gdy zacznie gęstnieć rozsmaruj nią wierzch tortu. Na

czekoladę wyłóż świnki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną