Składniki
Ciasto:
4 jajka
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z połowy cytryny
250 g oleju rzepakowego
250 g mąki pszennej
Poncz:
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki syropu brzoskwiniowego z puszki
Masa:
250 g mascarpone
250 g kremówki
3 połówki brzoskwiń z puszki
1 łyżka cukru pudru
Masa na wierzch i boki tortu:
125 ml mleka
1 żółtko
50 g gorzkiej czekolady
50 g cukru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
10 g mąki ziemniaczanej
125 g masła
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
40 ml kremówki
40 g masła
masa z pianek marshmallow, przepis znajdziecie tutaj masa z pianek
wafelki czekoladowe,rurki waflowe ,czekoladki itp
Przepis
Ciasto:
Jajka ubij z cukrem. Cały czas miksując powoli dodawaj olej,następnie dodaj skórkę z cytryny.
Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy (22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy.
Ciasto piecz w 180 C przez ok. 1 godzinę. Jeśli wierzch ciasta za bardzo się przypieka przykryj folią aluminiową. Gotowe ciasto zostaw jeszcze na chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po czym wyjmij je i odstaw by przestygło.
Z masy piankowej przygotuj świnki.
Ostudzone ciasto przekrój na trzy blaty.
Masa:
Mascarpone i kremówkę przełóż do miski i zmiksuj razem na puszystą masę. Pod koniec dodaj cukier puder.
Brzoskwinie pokrój w kostkę,dodaj do kremu i delikatnie wymieszaj.
Jeden blat ciasta wyłóż na tortownicę nasącz ponczem. Rozsmaruj połową masy i przykryj ciastem. Ponownie nasącz ponczem i wyłóż pozostałą masę. Przykryj ciastem i ponownie nasącz ponczem.
Masa na wierzch i boki:
Połowę mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkiem,mąką i cukrem. Dodaj do gotującego się mleka i ugotuj budyń. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała ona budyniu. Odstaw by przestygł.
Masło utrzyj na puszystą masę,nie przerywając stopniowo dodawaj budyń. Następnie dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Gotową masą posmaruj wierzch i boki tortu.Boki tortu wyłóż np. czekoladowymi wafelkami i
wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę:
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj kremówkę oraz masło.Rozpuść w kąpieli wodnej.Polewę odstaw by przestygła. Gdy zacznie gęstnieć rozsmaruj nią wierzch tortu. Na
czekoladę wyłóż świnki.