Czas przygotowania: 60 minut Składniki: - 200 ml tłustego mleka - 200 ml kremówki 30 lub 36% - 6 żółtek - 150 g cukru - 1 laska wanilii - ziarenka granatu - plasterki pomarańczy Wykonanie: Do garnuszka o grubym dnie wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy połowę cukru i wyłuskane ziarenka wanilii. Z reguły krem angielski podawany jest w formie waniliowego sosu, tym razem przygotowałam go nieco inaczej i podałam w formie deseru budyniowego. Następnie masę przelewamy z powrotem do garnuszka z pozostałym mlekiem, mieszamy i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Dziś zapraszam Was na pyszny słodki deser, czyli krem angielski (custard) z granatem. Do ubitych żółtek wlewamy po łyżce przestudzonego mleka, cały czas ubijając, aby masa się nie zważyła.