Składniki
Zaczyn drożdżowy
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka mąki
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
500 g mąki
180 ml jogurtu naturalnego
150 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo
4 łyżeczki czarnuszki
4 łyżki masła ghee
Przepis
Zaczyn drożdżowy
Do kubeczka dodajemy mąkę, cukier, ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Mieszamy i odostawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Ciasto właściwe
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jogurt, oliwę, proszek do pieczenia, zaczyn drożdżowy i sól. Należy zwrócić uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, gdyż może zaburzyć pracę drożdży. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik razem z blacha na której będziemy piec chlebki nagrzewamy do 220'C. Na dnie piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wodą, aby utrzymać odpowiednią wilgotność. Dzięki temu chlebek nie będzie wysychał.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy na owalny placek, delikatnie podsypując mąką. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy czarnuszką. Na rozgrzaną blachę zsuwamy papier z chlebkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na najwyższej półce piekarnika 7 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Chlebki powinny być rumiane z wierzchu i mięciutkie w środku. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- czarnuszkę można również dodać do ciasta w trakcie zagniatania