- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
-2 garści brązowego makaronu (rurki, świderki, spagetti),
-200 g krewetek koktajlowych,
-pół cytryny,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
-jedna łyżeczka imbiru w proszku lub świeżego startego,
-pół łyżeczki chili,
-łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
-łyżka masła,
-świeża natka pietruszki,
-sól.
Przepis
Krewetki, jeśli mrożone, przekładamy na sitko i przelewamy gorącą wodą. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie aż będzie al dente.
Smażymy na maśle cebulę pokrojoną w piórka, wciskamy czosnek, przyprawiamy imbirem, chili i słodką papryką. Po chwili dorzucamy krewetki i smażymy wszystko razem. Kiedy krewetki będą przysmażone (ok. 7-9 min) wrzucamy makaron, doprawiamy do smaku solą. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do makaronu. Mieszamy.