Makaron z krewetkami z chili i imbirem

Agnieszka
Makarony
29.03.2016 22:54
Makaron z krewetkami z chili i imbirem
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

-2 garści brązowego makaronu (rurki, świderki, spagetti),

-200 g krewetek koktajlowych,

-pół cytryny,

-cebula,

-2 ząbki czosnku,

-jedna łyżeczka imbiru w proszku lub świeżego startego,

-pół łyżeczki chili,

-łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

-łyżka masła,

-świeża natka pietruszki,

-sól.

Przepis

Krewetki, jeśli mrożone, przekładamy na sitko i przelewamy gorącą wodą. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Gotujemy makaron w osolonej wodzie aż będzie al dente.

Smażymy na maśle cebulę pokrojoną w piórka, wciskamy czosnek, przyprawiamy imbirem, chili i słodką papryką. Po chwili dorzucamy krewetki i smażymy wszystko razem. Kiedy krewetki będą przysmażone (ok. 7-9 min) wrzucamy makaron, doprawiamy do smaku solą. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do makaronu. Mieszamy.