pieczeń z boczku z natką pietruszki

Jacek
Obiad
24.03.2016 8:53
pieczeń z boczku z natką pietruszki

Składniki

- 2kg chudego surowego boczku

- 3 spore pęczki naci pietruszki

- 1 szklanka mleka

- 2 łyżki Vegety

- sól i pieprz

Przepis

- boczek mielimy w maszynce do mięsa (możemy zamiennie około 1/4 wagi mięsa zamiast boczku użyć łopatki wieprzowej bądź karczku)

- nać pietruszki dokładnie siekamy i dodajemy do mięsa

- posypujemy Vegetą

- pieprzymy i solimy uważając, by nie dodać zbyt dużo soli - Vegeta też zawiera sól

- wlewamy szklankę mleka i całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę

- w wąskiej foremce umieszczamy rękaw do pieczenia zamknięty szczelnie z jednej strony

- do rękawa nakładamy masę i ugniatamy by idealnie wypełnić całą przestrzeń

- rękaw szczelnie zamykamy i wkładamy na 1,5h do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika

- na około 20 minut przed końcem pieczenia odcinamy wierzch rękawa by przypiec pieczeń od góry

- foremkę wyciągamy i ostrożnie odlewamy gorący wytopiony tłuszcz

- pieczeń można podać na gorąco jako danie główne z ziemniakami, ryżem lub po wystudzeniu świetnie nadaje się do chleba zamiast wędlin