Uwaga! - jeżeli nie ściągniesz mleka przed wlaniem mikstury z ognia najprawdopodobniej się zważy - budyń najlepiej ugotować dzień wcześniej i przykryć folią bezpośrednio wierzch, żeby uniknąć skorupki, którą trzeba wyrzucić - ciasto wyciąg wcześniej z lodówki, będzie bardziej plastyczne - pamiętaj! Kremówka przepis: 2 op. gotowego ciasta francuskiego 500ml mleka 250ml śmietanki 30% 130g cukru kryształu 1 op. cukru waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii 3łyżki mąki ziemniaczanej 1łyżka mąki pszennej Ciasto francuskie się kurczy podczas pieczenia Spirytus oraz laska wanilii dodane są do przepisu oryginalnego oraz zmieniłam zawartość cukru ze 150 do 130 gram bo krem byłby niemiłosiernie słodki. :) 6 żółtek (można użyć mniej) 100g masła kieliszek spirytusu Odlać z mleka około pół szklanki, resztę zagotować z cukrem kryształem. Krem jest bardzo lekki, rozpływa się w ustach i co najważniejsze teraz moje kremówki to prawdziwe kremówki. Zagotowane mleko ze śmietanką zdjąć z ognia i dopiero wtedy dolać naszą miksturę, Gotować na wolnym ogniu do powstania pęcherzy, cały czas mieszając. Jeżeli chcesz, aby Twój krem był bardziej zbity użyj więcej mąki. Jeżeli chcesz, aby Twój krem był bardziej zbity użyj więcej mąki. W między czasie do pozostawionego mleka dodać mąki i żółtka i dokładnie roztrzepać.