- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
1/2 szklanki soku z cytryny (około 3-4 cytryny)
1/2 szklanki słodzika w proszku (u mnie pół na pół erytrol i cukier kokosowy – stąd ciemniejszy kolor ;) )
2 duże jajka
2 duże żółtka
6 łyżek masła klarowanego (około 90-100g)
Przepis
Zaczynamy od wymieszania soku z cytryny, sproszkowanego słodzika, jajek i żółtek w średniej wielkości rondelku (najlepiej takim z dość grubym dnem, ale w każdym wyjdzie ;) ). Potem do mieszanki dodajemy masło klarowane i stawiamy rondelek na średnim ogniu. UWAGA: krem trzeba często mieszać przez cały czas, kiedy jest na ogniu!
Kiedy nasz krem zacznie lekko bulgotać zmniejszamy nieco ogień, i czekamy aż krem zacznie gęstnieć – co stanie się dosyć szybko :) Pamiętamy o mieszaniu kremu!
Gęsty krem przelewamy do miski lub pojemnika i szczelnie zawijamy folią aluminiową (w folię zawijamy od razu albo po przestygnięciu kremu). I tadamn! Gdy wystygnie jest już gotowy – i tak pyszny, że zaraz zniknie! :D Chyba że wcześniej zdążycie go do czegoś wykorzystać – na przykład do wypełnienia babeczek ;)
Smacznego! :)