Lemon curd - krem cytrynowy (low carb)

Aleksandra
Desery
23.03.2016 13:31
Lemon curd - krem cytrynowy (low carb)
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 5 min

Składniki

1/2 szklanki soku z cytryny (około 3-4 cytryny)

1/2 szklanki słodzika w proszku (u mnie pół na pół erytrol i cukier kokosowy – stąd ciemniejszy kolor ;) )

2 duże jajka

2 duże żółtka

6 łyżek masła klarowanego (około 90-100g)

Przepis

Zaczynamy od wymieszania soku z cytryny, sproszkowanego słodzika, jajek i żółtek w średniej wielkości rondelku (najlepiej takim z dość grubym dnem, ale w każdym wyjdzie ;) ). Potem do mieszanki dodajemy masło klarowane i stawiamy rondelek na średnim ogniu. UWAGA: krem trzeba często mieszać przez cały czas, kiedy jest na ogniu!

Kiedy nasz krem zacznie lekko bulgotać zmniejszamy nieco ogień, i czekamy aż krem zacznie gęstnieć – co stanie się dosyć szybko :) Pamiętamy o mieszaniu kremu!

Gęsty krem przelewamy do miski lub pojemnika i szczelnie zawijamy folią aluminiową (w folię zawijamy od razu albo po przestygnięciu kremu). I tadamn! Gdy wystygnie jest już gotowy – i tak pyszny, że zaraz zniknie! :D Chyba że wcześniej zdążycie go do czegoś wykorzystać – na przykład do wypełnienia babeczek ;)

Smacznego! :)