Mazurek"Słonecznikowiec"

Agnieszka
Wielkanoc
23.03.2016 9:39
Mazurek"Słonecznikowiec"

Składniki: ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta soli masa: 100 g masła 200 g masy kajmakowej z puszki (zwróćcie uwagę, by w składnikach masy nie było wody, często powoduje ona rozrzedzanie masy. Polecam masę z Gostynia) słonecznik: 50 g słonecznika 1 płaska łyżka masła 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka mleka ponadto: 2 łyżki żurawiny (namoczonej w Wiśniówce lub sparzonej wrzątkiem) 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego Sposób wykonania: Żurawinę zalać Wiśniówką i pozostawić w niej na czas przygotowywania ciasta. Kruchy, bardzo delikatny spód, masa kajmakowa, karmelizowany, chrupiący słonecznik i żurawina z nutą alkoholu, a dla przełamania słodyczy kwaśny dżem wiśniowy – to moja propozycja na tegorocznego wielkanocnego mazurka. Schłodzone ciasto umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na wielkość blaszki (ok. 20 x 30 cm lub mniejszej). Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy i dokładnie posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Tak przygotowane ciasto ponownie wstawić do lodówki i pozostawić tam na 30 minut. Karmelizowany słonecznik: masło, mleko cukier i słonecznik umieścić w garnuszku. Jeden arkusz papieru odkleić, a drugi wraz z ciastem umieścić w blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 C ok. 10 minut. Krótko zagnieść, uformować w kulę i schłodzić godzinę w lodówce. Uformować ozdobne pasy na brzegach ciasta. W dwóch, trzech turach dodać kajmak i zmiksować do połączenia składników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2016/03/Mazurek-Slonecznikowiec.html