Chlebek z pesto

Jacek
Śniadania
19.03.2016 7:29
Chlebek z pesto

Ciasto: 200 ml ciepłego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki drożdży instant 400 g mąki pszennej, np. typ 650 Nadzienie: 1/2 szklanki pesto 40 g tartego parmezanu lub żółtego sera kilka posiekanych orzechów nerkowca W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto. Chlebek z pesto Pyszny, pachnący bazylią chlebek z mąki pszennej, na drożdżach, z dodatkiem pesto i parmezanu. Następnie przekroić na środku wzdłuż (przecinać ok. 4 cm od górnej części) i spleść je razem tak, by nacięcie z nadzieniem pozostawało na górze. Wyrabiać ręcznie ok. 10 minut lub mikserem z hakiem 8 minut, do czasu, aż ciasto nie będzie przyklejać się do miski. Posmarować ciasto oliwą i zostawić na godzinę, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia. Przełożyć chleb do keksówki o wymiarach 10x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i wysypanej otrębami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/03/chlebek-z-pesto.html