Jajka barwione naturalnie

Dagmara
Wielkanoc
18.03.2016 16:01
Jajka barwione naturalnie

Jajka fioletowe: kapusta przygotowana jak na jajka niebieskie, buraczki przygotowane jak na jajka różowe, jajka ugotowane na twardo Jajka zielone: 1 litr wody, 3 czubate łyżki kurkumy, kapusta przygotowana jak na jajka niebieskie, jajka ugotowane na twardo Do wody o temperaturze pokojowej wsypujemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Jajka ugotowane na twardo wkładamy na godzinę do wody z buraczków, a następnie na 30 minut do wody z kapusty. Jajka różowe: 1 litr wody, 4 buraki, 4 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jajka niebieskie: 1 litr wody, 1 kg kapusty czerwonej, 2 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo Kapustę drobno siekamy. Jajka czerwone (miedziane): 1 litr wody, 2 łyżki octu winnego, łupinki z 5 cebul, surowe jajka W garnku umieszczamy wodę, ocet i łupinki z cebul. Do ostudzonej kapusty wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Do ostudzonych buraczków wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Jajka w białych skorupkach wkładamy do wody z kapusty jedynie na 2-3 minuty!) Po tym czasie jajka przekładamy do wody z kapusty na 5-10 minut. Wkładamy jajka i zostawiamy na 30 minut. Przepis na faszerowane jajka barwione w buraczkach znajdziecie TUTAJ!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/jajka-barwione-naturalnie.html