Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli 1 1/3 szklanki cukru 225 g masła 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji pomarańczowej esencji pomarańczowej sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej pomarańczy Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny żółty barwnik spożywczy Wykonanie: Dodajemy połowę mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki.