Składniki: - 5 jajek ( osobno białka i żółtka) - 5 łyżek cukru - 190g mąki pszennej - 90g mąki ziemniaczanej - 300g + 50g kajmaku ( można użyć gotowy lub domowy ) - 100g miękkiego masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - garść płatków migdałowych do posypania ciasta Wykonanie: - kajmak podgrzewamy żeby był płynny, odstawiamy do ostudzenia - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy - żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, miksujemy ( cisto będzie gęste i suche) dodajemy kajmak i miękkie masło, na koniec do masy dodajemy pianę z białek, całość miksujemy na najniższych obrotach - ciasto przekładamy do formy ( keksowej 25cm, tortownicy 26 z kominem lub formy na babkę) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką - pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka - gotową babkę studzimy , zimną polewamy roztopionym kajmakiem i posypujemy płatkami migdałowymi.