Bezowe duszki: - 3 białka - szczypta soli - 140g drobnego cukru - 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie bezowych duszków: - białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier , miksujemy, aż powstanie gładka i błyszcząca beza, na koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dużą okrągłą końcówką - wyciskamy kształt duszków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110°C około 60-70 minut. Składniki na ciasto (tortownica21cm): - 1 ⅓ szklanki mąki pszennej - ⅔ szklanki ciemnego, gorzkiego kakao - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli - 80ml oleju np. rzepakowego - ½ szklanki jogurtu naturalnego - 2 jajka - ½ łyżeczki aromatu waniliowego ( pominęłam) - 1 szklanka cukru - ⅔ szklanki puree z dyni - 100g posiekanej gorzkiej czekolady (pominęłam) Wykonanie ciasta: - do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę oraz sól, odstawiamy - w drugiej misce łączymy ze sobą olej, jogurt, jajka oraz cukier, miksujemy tylko do połączenia składników następnie dodajemy puree z dyni mieszamy - do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy, na końcu jeżeli chcecie można dodać posiekaną czekoladę - ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam tortownicy 21cm lub tak jak autorka przepisu można użyć keksówki 12x25cm)