wielkanocna szynka w galarecie

Ewa
Wielkanoc
30.03.2015 6:42
wielkanocna szynka w galarecie

Składniki

400 gramów szynki wieprzowej

2 garście mrożonki marchewki z groszkiem

1 jajo na twardo

mała puszka kukurydzy

3 łyżki pokrojonych na plasterki marynowanych pieczarek

około 0,6 litra bulionu drobiowego lub warzywnego

sól, pieprz

4 łyżeczki żelatyny

Przepis

Szynkę pokroić w kostkę. Marchewkę z groszkiem ugotować w lekko osolonej wodzie.

Kukurydzę odsączyć z zalewy. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę.

Warzywa w szynką i pieczarkami wymieszać.

Jajo pokroić na plastry, poukładać je na dnie foremki babkowej bez kominka o średnicy 24 cm, zalać żelatyną tylko w takiej ilości, by lekko przykryła jajo, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Następnie dosypać warzywa z szynką i pieczarkami, zalać resztą bulionu z żelatyną, schłodzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Aby galareta idealnie „ wyskoczyła” nam z foremki należy na krótką chwilkę foremkę zanurzyć w misce z ciepłą wodą.