Składniki
400 gramów szynki wieprzowej
2 garście mrożonki marchewki z groszkiem
1 jajo na twardo
mała puszka kukurydzy
3 łyżki pokrojonych na plasterki marynowanych pieczarek
około 0,6 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
sól, pieprz
4 łyżeczki żelatyny
Przepis
Szynkę pokroić w kostkę. Marchewkę z groszkiem ugotować w lekko osolonej wodzie.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę.
Warzywa w szynką i pieczarkami wymieszać.
Jajo pokroić na plastry, poukładać je na dnie foremki babkowej bez kominka o średnicy 24 cm, zalać żelatyną tylko w takiej ilości, by lekko przykryła jajo, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Następnie dosypać warzywa z szynką i pieczarkami, zalać resztą bulionu z żelatyną, schłodzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Aby galareta idealnie „ wyskoczyła” nam z foremki należy na krótką chwilkę foremkę zanurzyć w misce z ciepłą wodą.