Składniki
2 ćwiartki z kurczaka - u mnie bez skóry
liść laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
sól
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek bulwy selera
kawałek pora
200 g koncentratu pomidorowego (np. takiego jak TUTAJ)
słodka i ostra sproszkowana papryka
suszona bazylia
granulowany czosnek
świeżo zmielony pieprz
cukier
1/3 – 1/2 szklanki kremówki 30%
DO PODANIA:
ugotowany na sypko ryż
suszone pomidory w oleju
Przepis
Mięso opłukać, zalać w rondlu ok. 2,5 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, ewentualnie zszumować.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz obraną i umytą włoszczyznę, lekko posolić, gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Mięso i warzywa wyjąć, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i czosnkiem.
Całość zagotować, zdjąć z palnika, dodać kremówkę, wymieszać.
Zupę podawać z ugotowanym na sypko ryżem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami.
Mięso z wywaru można wykorzystać np. jako farsz (do naleśników, pierogów, pasztecików), obłożenie do pizzy, do zapiekanki, sałatki z mięsem, albo po prostu obsmażyć w panierce lub bez niej, lub poddusić z dodatkiem pieczarek (mniam) i podać na drugie danie.