Zupa pomidorowa na kurczaku

Ewelina
Zupy
15.05.2015 7:53
Zupa pomidorowa na kurczaku

Składniki

2 ćwiartki z kurczaka - u mnie bez skóry

liść laurowy

kilka kulek ziela angielskiego

sól

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek bulwy selera

kawałek pora

200 g koncentratu pomidorowego (np. takiego jak TUTAJ)

słodka i ostra sproszkowana papryka

suszona bazylia

granulowany czosnek

świeżo zmielony pieprz

cukier

1/3 – 1/2 szklanki kremówki 30%

DO PODANIA:

ugotowany na sypko ryż

suszone pomidory w oleju

Przepis

Mięso opłukać, zalać w rondlu ok. 2,5 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, ewentualnie zszumować.

Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz obraną i umytą włoszczyznę, lekko posolić, gotować na wolnym ogniu do miękkości.

Mięso i warzywa wyjąć, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i czosnkiem.

Całość zagotować, zdjąć z palnika, dodać kremówkę, wymieszać.

Zupę podawać z ugotowanym na sypko ryżem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami.

Mięso z wywaru można wykorzystać np. jako farsz (do naleśników, pierogów, pasztecików), obłożenie do pizzy, do zapiekanki, sałatki z mięsem, albo po prostu obsmażyć w panierce lub bez niej, lub poddusić z dodatkiem pieczarek (mniam) i podać na drugie danie.