Składniki 250 g masła miękkiego 180 g cukru drobnego 20 g cukru waniliowego 4 jajka 100 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na lukier ok. 120 g cukru pudru ok. 4 - 5 łyżek wrzątku lub soku z cytryny Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 175⁰C przez około 75 minut (piekłam z funkcją góra dół, a na ostatnie 15 minut włączyłam termoobieg) lub do tzw. suchego patyczka (pamiętajcie, że nie można za wcześnie otwierać piekarnika). Widzę, że na wielu blogach pojawiają się już przepisy wielkanocne, to nie pozostając w tyle dodaję przepis na wielkanocną babkę! W smaku... sami oceńcie ;) U mnie tym razem była posmarowana zwykłym lukrem, ale polecam polać ją lukrem cytrynowym. Masło i cukry umieścić w osobnej misce i mikserem utrzeć na jasną, puszystą masę. Po upieczeniu przestudzić ciasto chwilę w formie, następnie studzić na kratce.