- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
400 g świeżych lub z puszki bez skórki
100 g suszonych pomidorów
1 puszka białej fasoli
2 cebule
3 ząbki czosnku
łyżeczka koncentratu pomidorowego
100 g makaronu (np. świderki)
1 litr bulionu (może być z kostki)
olej do smażenia
3-4 łyżeczki oregano
sól
pieprz
natka pietruszki
Przepis
Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup. Na ogół gotuje się na bazie przecieru pomidorowego, rzadziej ze świeżych pomidorów. My proponujemy szczególną wariację na temat zwykłej pomidorowej – zupę ze świeżych pomidorów, pomidorów suszonych z dodatkiem przecieru oraz z białą fasolą i makaronem. Taka pomidorowa jest smaczna, sycąca. Można ją gotować na bazie porcji rosołowej czy bulionu z kostki.