Pierogi ze szpinakiem i fetą

Łukasz
Obiad
14.03.2016 19:54
Pierogi ze szpinakiem i fetą
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Składniki na ciasto:

• 1 kg mąki pszennej • 2 łyżki soli

• 100 ml oleju • 400 ml gorącej wody

Składniki na farsz:

• 1 kg szpinaku • sól

• pieprz • gałka muszkatołowa

• 400 gram sera feta • 4 ząbki czosnku

• 100 gram masła

Przepis

Sposób przygotowania:

• Mąkę, sól, olej oraz gorącą wodę łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, gdy jest ono już gładkie i przestało się lepić, odkładamy na bok pod ściereczkę, aby odpoczęło.

• Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy szpinak. W połowie smażenia dodajemy czosnek.

• Do szpinaku dodajemy przyprawy pamiętając, że nie należy używać zbyt wiele soli, ponieważ feta jest dość słona.

• Gdy masa ostygnie dodajemy ser feta i wszystko razem mieszamy.

• Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki szklanką o ostrych krawędziach.

• Gdy chcemy zamrozić tak przygotowane pierogi należy je wcześniej obgotować, a następnie przelać olejem.