- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Składniki na ciasto:
• 1 kg mąki pszennej • 2 łyżki soli
• 100 ml oleju • 400 ml gorącej wody
Składniki na farsz:
• 1 kg szpinaku • sól
• pieprz • gałka muszkatołowa
• 400 gram sera feta • 4 ząbki czosnku
• 100 gram masła
Przepis
Sposób przygotowania:
• Mąkę, sól, olej oraz gorącą wodę łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, gdy jest ono już gładkie i przestało się lepić, odkładamy na bok pod ściereczkę, aby odpoczęło.
• Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy szpinak. W połowie smażenia dodajemy czosnek.
• Do szpinaku dodajemy przyprawy pamiętając, że nie należy używać zbyt wiele soli, ponieważ feta jest dość słona.
• Gdy masa ostygnie dodajemy ser feta i wszystko razem mieszamy.
• Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki szklanką o ostrych krawędziach.
• Gdy chcemy zamrozić tak przygotowane pierogi należy je wcześniej obgotować, a następnie przelać olejem.