CIASTO REVANI

Kasia
Ciasta
14.03.2016 22:49
CIASTO REVANI

Wykonanie: - masło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym - do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kaszę mannę oraz sól, miksujemy, następnie dodajemy pianę z białek, ponownie miksujemy tym razem na najniższych obrotach ( w oryginalnym przepisie autor razem z sypkimi składnikami dodaje od razu białka, ja jednak najpierw dodałam sypkie składniki dopiero później ubite białka) - na koniec dodajemy , skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy i migdały , całość dokładnie mieszamy - cisto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam 24x24cm , autor wskazuje tortownicę28cm) - pieczemy około 50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170°C - gorące ciasto nasączamy przygotowanym syropem ( jako, że pierwszy raz robiłam to ciasto nie ryzykowałam i dałam ½ szklanki jednak Składniki: - 200g miękkiego masła - 6 jajek (osobno żółtka i białka) - 120g cukru - 1 cukier waniliowy - 120g mąki pszennej - 140g kaszy manny - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - skórka otarta z 1 pomarańczy - ½ szklanki soku pomarańczowego - 50g migdałów w słupkach

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2016/03/ciasto-revani.html